“Niemand leest meer een krant”, riepen kenners al 15 jaar geleden. “PR is dood”, riepen zij een jaar of 10 geleden. “Winkelcentra sterven uit”, hoor je de laatste tijd. Met de juiste aanpassingen overleven zij echter allemaal.
Kranten en magazines bestaan nog altijd. Oplages dalen flink, maar zijn toch noch behoorlijk . “Uitgaves” via de tablet stegen zelfs 15% vorig jaar en bieden daarmee nieuwe kansen. In het overvolle Nederlandse medialandschap zijn slechts de zwakkere broeders verdwenen. Uitgevers moeten wel offline en online combineren en zoekend naar creatievere verdienmodellen. Advertentieverkopers leuren nog steeds met hun advertentiepagina’s in plaats van te kijken naar zaken als branded content, affiliate-modellen, betaalde reviews.
Toen ik 15 jaar geleden ging werken in de PR, was free publicity en adverteren nog de belangrijkste manier om de potentiële consumenten te bereiken. In mijn jeugdige enthousiasme dacht ik dat het effect van een artikel in bijvoorbeeld een Telegraaf enorm zou zijn. Slechts in sommige gevallen (producten met een hoge urgentiewaarde) leidt dat echter tot veel concrete orders. Een artikel kan echter wel aanleiding zijn om online meer informatie te zoeken. Om uiteindelijk, soms wel een jaar later, het product online te kopen. Bewijs maar eens dat het artikel hem hiertoe de eerste aanzet gaf. Andersom kan ook. Middels online marketing is een potentiële klant geïnteresseerd geraakt. Toch zal hij eerst eens bij een vakblad/vakwebsite, influentials (ook die beïnvloeden is PR) of vrienden ten rade gaan voordat hij tot aanschaf besluit. De invloed van PR en adverteren blijft daarom belangrijk in het besluitvormingsproces van de potentiële consument en daarmee nog altijd een belangrijk element in de Marketing Mix. De rol van een PR-manager veranderde uiteraard wel enorm de laatste jaren. PR, marketing (waaronder social media) en sales moeten closer samenwerken en PR-bureau’s moeten zich verbreden of juist specialiseren op 1 onderdeel van PR.
Bij online marketing en met name e-mail marketing, zijn resultaten veel directer meetbaar. Reden voor hippe e-mail marketeers om zichzelf hard op de borst te slaan en PR dood te verklaren. Niet terecht. Het is immers niet zo moeilijk om iemand die al in je café staat een biertje te verkopen (e-mail marketing). . Lastiger is het iemand te overtuigen dat jouw café gezelliger is dan de stamkroeg waar hij/zij al jaren komt (marketing / PR).
Hetzelfde verhaal geldt voor winkelketens (Free Record Shop, V&D etcetera) en zelfs gehele winkelcentra. Ook deze worden nu dood verklaard, maar kunnen met de juiste aanpassingen, waar ik nu hier niet op in ga, overleven.
Niemand heeft het oneindige leven, behalve de Highlander dan. Wie niet evolueert sterft uiteindelijk uit. Een schifting die al jaren volop bezig is. Waarom verdwijnen bijvoorbeeld veel Sanoma-magazines maar is bijvoorbeeld de Linda een groot succes? Waarom slaagt NRC Next erin dertigers te bereiken? Waarom overleeft het ene PR-bureau wel, en het andere niet? Waarom verdwijnt Mexx, maar H&M niet? Omdat de ene zich aanpast, en de andere niet. Dat had die Darwin toen al goed gezien.
Pieter Prins